Image Alt

Smoo Cave

Smoo Cave

Gelegen aan de Schots noordkust in de buurt van het dorpje Durness vind je Smoo Cave. Eén van de grootste zeegrotten in Groot-Brittannië met een ingang van maar liefst 40 meter breed en 15 meter hoog! 

Een overdekt houten pad leidt je naar het hoogtepunt van deze bijzondere plek: een adembenemende waterval die maar liefst 24 meter omlaag klettert. Smoo Cave betovert je niet alleen met haar natuurlijke schoonheid, maar neemt je ook mee in de rijke geschiedenis van haar bewoners.
En een panoramische wandeling op de kliffen bieden je een spectaculair uitzicht!

Smoo Cave is een must-see! 
Laat jij je betoveren door de verborgen wonderen van Smoo Cave? 

Het natuurwonder van Schotland

Geen tijd om nu verder te lezen?
Bewaar dan een pin op Pinterest voor later!

Smoo Cave Daktent op Reis
Smoo Cave Daktent op Reis
Smoo cave: de geschiedenis en het ontstaan 

De geschiedenis van Smoo Cave is een boeiend verhaal dat duizenden jaren teruggaat. De grot, gevormd door de kracht van de zee en de erosie van kalkstenen rotsen, is één van de grootste in zijn soort in Schotland en heeft door de eeuwen heen verschillende functies gekend.

De naam ‘Smoo’ is waarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord ‘smuga’ of ‘smjugg’ wat ‘schuilplaats’ of  ‘gat’ betekent. Dit suggereert dat de grot mogelijk werd gebruikt als schuilplaats door Vikingen tijdens hun invallen in de regio. Archeologische vondsten wijzen namelijk op de eerste menselijke kolonisten in Smoo Cave die bijna 5000 jaar geleden uit het stenen tijdperk stamden. Het merendeel van deze vondsten houdt verband met Vikingactiviteiten, zoals geweisnijwerk en gereedschap voor visserij en bootreparatie.

De naam Smoo wordt ook gegeven aan de rivier de Allt Smoo, die uitmondt in de Smoo-grot.

Smokkelplaats

In latere eeuwen dienden de grot zelfs als smokkelplaats voor illegale handelaren, vanwege de gemakkelijke toegang vanaf de zee. Ze gebruikten de grot om hun goederen te verbergen en vandaaruit te vervoeren.

In de 18e eeuw ontdekten Europese bezoekers de grot en werd het een populaire bestemming voor toeristen. De lokale overheid kocht de grot in 1940 en beheert deze sindsdien. Smoo Cave trekt vandaag de dag duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Natuurwonder

De unieke eigenschappen van Smoo Cave maken het een natuurwonder. De grot is ontstaan uit zowel zee- als zoetwatererosie, en haar binnenkamers, inclusief de indrukwekkende waterval, zijn gevormd door zoetwaterregens. Dit maakt het één van de grootste zeegrotten in Groot-Brittannië, met een ingang van maar liefst 40 meter breed en 15 meter hoog.

Tegenwoordig worden rondleidingen georganiseerd om bezoekers een inzicht te geven in zowel de geologische als de historische aspecten van de grot. Smoo Cave blijft een intrigerende bestemming, die zowel natuur- als geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld aantrekt!

Bezoek Smoo Cave!

Smoo Cave is een adembenemende natuurlijke bezienswaardigheid die je niet mag missen als je in dit prachtige en afgelegen deel van Schotland bent. Met zijn indrukwekkende ingang, spectaculaire waterval en unieke geologie, is het een bestemming die zowel natuurliefhebbers als avonturiers zal bekoren!

Smoo Cave kun je gratis en op eigen gelegenheid bezoeken. Het pad richting de grot ligt in een prachtige omgeving en biedt je een adembenemend uitzicht op de omliggende heuvels en de zee. Hier begint het genieten dus al! Via een aangelegde trap daal je af naar een bruggetje bij de ingang van Smoo Cave. 

Het is heel gemakkelijk om je een weg door de grot te banen en de waterval te bezoeken. In de grot is een overdekt houten pad dat je naar de spectaculaire waterval brengt. De grot bestaat kortgezegd uit 3 delen en die laatste is alleen met een boottocht van ca. 20 minuten te bereiken. Deze tocht met een kleine opblaasbare boot kun je alleen boeken van april tot en met oktober èn als het weer het toelaat. Bij veel regenval kan de grot namelijk overstromen en is de derde kamer dan ook niet bereikbaar.

Vikingen 

Zelf hebben we ervoor gekozen om Smoo Cave al wandelend te ontdekken. Marco houdt nu niet bepaald van zwemmen, dus die krijg je met geen mogelijkheid in een opblaasbaar bootje… En er zwemmen blijkbaar ook piranha’s rond! 

Al rondlopend waan je jezelf meer en meer in de tijd van de Vikingen! Dit gevoel word ook nog eens versterkt door enkele wrakstukken die verspreid op het strand liggen voor de grot. Maar naast de Vikingen zou Smoo Cave ook een toevluchtsoord voor whiskysmokkelaars geweest zijn. En was het, volgens een legende, ook de favoriete moordplek van een gevreesde 16e-eeuwse struikrover geweest. Gelukkig hebben we daarvan geen resten ontdekt! 

Vergeet niet de panoramische wandeling over te kliffen te doen! Neem hiervoor de tijd, want je wordt echt beloond met een spectaculair uitzicht!
Nogmaals, een bezoek aan Smoo Cave mag niet ontbreken bij je North Coast 500 roadtrip of als je gewoon in de buurt bent!

Waar vind je Smoo Cave? 

Smoo Cave ligt aan de noordkust van Schotland in de buurt van het dorpje Durness en is relatief eenvoudig te vinden. Vanaf de A838 staat Smoo Cave met borden aangegeven. 
Als je deze borden volgt kom je vanzelf op de gratis parkeerplaats. Er zijn hier zelfs een aantal gratis openbare toiletten. 
Vanaf hier ga je te voer verder! 

Wanneer bezoek je Smoo Cave?

Smoo Cave is maar liefst 24 uur per dag vrij toegankelijk!  Rekening houden met openingstijden hoef je dus niet. 
Er is geen specifiek tijdstip waarop je Smoo Cave het beste wel/niet kunt bezoeken. In de grot is kunstlicht aanwezig, dus ook in de avonduren kun je genieten van al het moois!
De boottocht is alleen mogelijk tussen april en oktober, maar is ook dan niet altijd beschikbaar door ongunstige weersomstandigheden. Vooraf reserveren in niet mogelijk en het beste kun je hiervoor cash meenemen. 

Tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn bij Smoo Cave. Het beste kun je net als bij de North Coast 500 roadtrip beter kiezen voor de vroege zomermaanden. Ook regent het in deze maanden meestal iets minder, maar daar heb je in de grot zelf natuurlijk geen last van….
Maar welk weer het ook is, een bezoek aan Smoo Cave mag niet ontbreken tijdens je North Coast 500 roadtrip of als je gewoonweg in de buurt bent!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons