Image Alt

Weg van de snelweg | Dag 14

Weg van de snelweg | Dag 14

Al vroeg worden we gewekt door het zonnetje, maar we blijven nog lekker even liggen. Met koffie op bed….

Na het ontbijt springen we onder de douche. Wat is het heerlijk om weer ’n keer zonder muntje te kunnen douchen en haren wassen, insoppen en uitspoelen niet in wereldrecord tempo hoeft….ik neem het ervan!

Later dan anders klappen we de daktent in om onze weg richting het zuiden te vervolgen.  De weg voert ons door Thy National Park; dit park is in 2007 aangewezen als eerste national patk in Denemarken. Het doel van het park is om de in het park aanwezige natuur te beschermen en de kwaliteit ervan te verbeteren.

Ook komen we langs de Limfjord en gaan de Oddesundbrug over. De Oddesundbrug is een ophaalbrug over de Oddesund wat ’n onderdeel is van de Limfjord. De brug verbindt sinds 15 mei 1938 het eiland Vendsyssel-Thy met Jutland en werd tussen 1934 en 1938 gebouwd.
Naast de brug ligt ’n L 410A-commando bunker behorend tot de Duitse luchtafweer batterij “Nord”.

Weg van de snelweg!

Hier ontdekken we de Vaeggerskilde kirke. De kerk is gebouwd in 1916 in gotische stijl en wordt aan de buitenkant gekenmerkt door de vele verspringende dak- en muurvlakken en de prachtige ligging in het landschap.
De tuin en het kerkhof eromheem zijn prachtig aangelegd en onderhouden.

Hier ontdekken we de Vaeggerskilde kirke. De kerk is gebouwd in 1916 in gotische stijl en wordt aan de buitenkant gekenmerkt door de vele verspringende dak- en muurvlakken en de prachtige ligging in het landschap.
De tuin en het kerkhof eromheem zijn prachtig aangelegd en onderhouden.

Op naar Ribe!

Ribe is, naast het oudste stadje van Denemarken, ook het oudste van geheel Scandinavië. Het werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Noormannen. Er waren in die tijd veel Friezen in het gebied rond Ribe. 
Tot de 16e eeuw was Ribe een belangrijke handelsstad.

De kleine huisjes van Ribe mogen er zijn. Veel ervan zijn gebouwd met een houten ‘skelet’ dat zorgt voor stevigheid, waarna de vakken werden dichtgemetseld. Omdat de stenen geen functie hadden voor de stevigheid van het huis, kon de metselaar een beetje opscheppen met zijn vakmanschap door allerlei patronen te maken. Het dragende hout mocht natuurlijk niet nat worden, want dan zou het gaan rotten. Daarom hangt de eerste verdieping er vaak wat overheen, als een afdak.

De voordeuren van Ribe!
Inwoners mogen er niets aan veranderen. Als de deur er zo slecht aan toe is dat hij vervangen moet worden, moet er een nieuwe deur komen die er precies hetzelfde uitziet als de oude. Als de oude deur schots en scheef is door het verzakken van de grond, moet de nieuwe deur dus ook schots en scheef zijn…

Marcootje durft niet langs ’n stier!

En weer ’n dom!

Deze domkerk werd tussen 1110 en 1134 in steen gebouwd door bisschop Thure; mogelijk stond er vanaf 860 een houten kerkgesticht door Ansgarius.
Van 1542 tot zijn dood was Hans Tausen de bisschop van Ribe.

De huidige kerk is grotendeels Romaans en wordt gezien als de best bewaarde Romaanse Domkerk in Denemarken. Het is de enige kerk van Denemarken die vijf ‘schepen’ heeft. De kerk is 63 meter lang en 36 meter breed en heeft heden ten dage drie torens..

Een stukje verderop staat de Sint-Catharinakerk.

Deze kerk is een parochiekerk en een voormalige kloosterkerk van de Dominicaanse Orde. Tijdens de reformatie in 1536 werd de priorij opgeheven, maar de gebouwen bleven staan en behoren nu tot de best bewaarde kloosters van het land.

Mijn wandelingetje zit er weer op en daarmee ook de powernap van Marco… die is niet zo van de culturele uitstapjes…

Logeren bij Linda & Klaas op de camping!

Bij toeval komen we uit bij camping Ballum welke sinds 2016 gerund wordt door ’n Nederlands stel. Weet niet of het toeval is, maar er zijn veel Nederlanders hier…

Wasje draaien!
Eindelijk weer ’n (schone) wasmachine en droger tot onze beschikking, nèt op tijd voor de schone onderbroekenvoorraad…

Na het eten gaan we ’n wandelingetje maken. Het strand blijkt iets te ver, dus doen we ’n alternatief ommetje. We nemen een leuk paadje aan de rand van ’n weiland, maar Marco draait ineens om en rent hard terug…. er staat ‘,n  stier achter ’n dun draadje! No way dat Marcootje hier langs loopt….

Morgen verlaten we Denemarken alweer!
We bekijken ’n alternatieve route waarbij we Hamburg links laten liggen. Liever wat extra kilometers dan uren in de file.

Tijd om te gaan slapen!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons