Image Alt

Castle Sinclair Girnigoe

Castle Sinclair Girnigoe

Gelegen aan de kust van Caithness zo’n 5 km ten noordoosten van Wick vind je Castle Sinclair Girnigoe. Een kasteel gebouwd in de 15e eeuw op een steile rots langs de kust van de Noordzee. 
Door het volgen van het wandelpad door het uitgestrekte landschap kom je steeds dichterbij dit bijzondere complex van ruïnes. Waar je vervolgens volop kunt genieten van de ruige kliffen, prachtige kustlijn en indrukwekkende overblijfselen!

En ontdek meer over één van de meest invloedrijkste families in Noord-Schotland en hun voormalig onderkomen!
Dit wil je toch niet missen? 

een historische schat aan de ruige kust van Caithness

Geen tijd om nu verder te lezen?
Bewaar dan een pin op je Pinterest bord voor later!

Castle Sinclair Girnigoe Daktent op Reis
Castle Sinclair Girnigoe Daktent op Reis
Castle Sinclair Girnigoe: oorsprong en geschiedenis

De bouw van Castle Sinclair Girnigoe (oorspronkelijk als Girnigoe Castle) begon rond 1470.  Het was William Sinclair, de 2de Graaf van Caithness, die verantwoordelijk was voor de eerste fase van de bouw. Hierbij hoorden ook het imposante torenhuis en de verdedigingsmuren. Tijdens de twee daarop volgende eeuwen werd het kasteel verder uitgebreid en aangepast. Met de grootste veranderingen in de 16e en 17e eeuw. Deze uitbreidingen werden uitgevoerd door verschillende generaties van de Sinclair-familie. Zij gebruikten het kasteel als hun belangrijkste verblijfplaats en als  symbool van hun macht en prestige in de regio.

Men ging er lang vanuit dat het twee afzonderlijke forten waren. Maar recente opgravingen en onderzoek tonen aan dat het complex in feite één kasteel was met latere toevoegingen. 

Macht en cultuur

Castle Sinclair Girnigoe was niet alleen een militair bolwerk, maar was ook een centrum van cultuur, kunst en sociaal leven in Noord-Schotland. Het kasteel lag strategisch langs de kliffen met uitzicht op de Noordzee. Dit gaf het een belangrijke rol in de verdediging en controle van het gebied. In de hoogtijdagen van het kasteel omvatte het complex vele gebouwen rond twee binnenplaatsen, een aanzienlijke toren en een ophaalbrug. Het kasteel diende ook als administratief centrum en bood onderdak aan de vele werknemers en bedienden van de Sinclair-familie.

Sterven van dorst 

Het kasteel heeft een bewogen geschiedenis vol met tragische verhalen en familieruzies. Eén van de meest aangrijpende verhalen komt uit 1577. George Sinclair (4e graaf van Caithness) zette zijn eigen zoon John Sinclair (Master of Caithness) gevangen in het kasteel op beschuldiging van rebellie. John werd zeven jaar lang vastgehouden en stierf uiteindelijk krankzinnig van dorst. Hij werd namelijk gedwongen een dieet van gezouten rundvlees te volgen zonder water….
Zijn stoffelijk overschot werd begraven in de “Sinclair Aisle” op het kerkhof van Wick. Zijn vader had dat enkele jaren eerder had gebouwd.

Het verval 

Het verval van Castle Sinclair Girnigoe begon aan het einde van de 17e eeuw. In 1651 werd het kasteel bezet door troepen van Oliver Cromwell tijdens de Engelse Burgeroorlog. Deze bezetting leidde aanzienlijke schade aan het kasteel. Na de dood van George Sinclair in 1677 werd het kasteel het middelpunt van een erfstrijd tussen de Sinclairs en Campbells. De Campbells wonnen de strijd bij Altimarlach, maar het kasteel werd door de Sinclairs verwoest. Zij deden dit om te voorkomen dat het in handen van de Campbells zou vallen. Tegen het begin van de 18e eeuw was het kasteel grotendeels verlaten en raakte het in verval.

World Monuments Watch

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het kasteelterrein teruggekocht door de Sinclair-familie en in 1999 werd het eigendom overgedragen aan de Clan Sinclair Trust. Dit was opgericht om het kasteel te behouden. De inspanningen om het kasteel te redden kregen een belangrijke impuls toen Castle Sinclair Girnigoe in 2002 werd vermeld op de lijst van World Monuments Watch. Deze vermelding verhoogde het publieke bewustzijn en leidde tot financiering voor conserveringswerkzaamheden.

Nieuwe brug

De Clan Sinclair Trust heeft sindsdien samen met andere partners aanzienlijke inspanningen geleverd om het kasteel te stabiliseren en toegankelijk te maken voor bezoekers. Waar ooit de oorspronkelijke ophaalbrug lag is in 2008 een nieuwe brug gebouwd om toegang te bieden tot het kasteel. Ondanks de voortdurende bedreigingen van erosie en harde wind, zijn de overblijfselen van het kasteel gerestaureerd en veiliggesteld.

Bezoek Castle Sinclair Girnigoe!

Volg je de North Coast 500? Dan is het zeker de moeite waard om een stukje om te rijden!

Het kasteel biedt een fascinerende mix van rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur, en een adembenemende schoonheid. Gebouwd in de 15e eeuw is het kasteel nu een belangrijk historisch monument. De ligging op kliffen biedt spectaculaire uitzichten op de Noordzee en maakt de wandeling naar het kasteel een onvergetelijke ervaring.

Naast de historische en architecturale hoogtepunten kun je hier ook genieten van de diverse flora en fauna in de omgeving. Denk daarbij aan veldleeuweriken, papegaaiduikers, otters en grijze zeehonden.
Ondanks beperkte toegang om veiligheidsredenen is het een prachtige bestemming om te bezoeken!

Waar vind je Castle Sinclair Girnigoe ? 

Castle Sinclair Girnigoe ligt net buiten Wick aan de kust van Caithness in Noord-Schotland. Om het kasteel te bereiken, rijd je vanaf Wick richting Noss Head. Volg de borden naar Noss Head Lighthouse en parkeer bij de parkeerplaats nabij de toegangsweg.

Vanaf hier is het een aangename wandeling van ongeveer een halve kilometer naar het kasteel. Tijdens de wandeling is het genieten van de omgeving.
De ruïnes van Castle Sinclair Girnigoe zijn niet te missen! 

Wanneer bezoek je Castle Sinclair Girngoe?

Het kasteel is vrij toegankelijk en er zijn geen openingstijden. Dus daar hoef je in ieder geval geen rekening mee te houden!
Wel is het aan te raden om Castle Sinclair Girnigoe te bezoeken buiten het hoogseizoen. Het vroege voorjaar of het late najaar kunnen ideaal zijn door milder weer en vooral minder midges. 

In de Schotse Hooglanden is het namelijk belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van midges. Zij zijn het meest actief in de zomermaanden met een piek in de maanden juli augustus. Deze kleine insecten komen veel voor in plattelands- en kustgebieden, zoals waar Castle Sinclair Girnigoe zich bevindt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons