Image Alt

Whaligoe Steps

Whaligoe Steps

Langs de ruige kustlijn van Caithness (Schotland) bevinden zich de Whaligoe Steps. Een indrukwekkende reeks van maar liefst 330 treden die in de steile kliffen zijn uitgehouwen. Deze historische trap leidt je naar een verborgen baai die vroeger diende als thuishaven voor walvisjagers. Tegenwoordig is het een plek van rust en schoonheid, waar je kunt genieten van het spectaculaire uitzicht op de Noordzee en de dramatische kliffen. Een avontuurlijke en betoverende ervaring uitdaging die je niet mag missen! Durf jij de Whaligoe Steps aan?

Een verborgen juweel langs de Schotse kustlijn

Geen tijd om het nu te lezen? Geen probleem: bewaar een pin op je Pinterest bord voor later!

Whaligoe Step | Daktent op Reis | Pinterest
Whaligoe Step | Daktent op Reis | Pinterest
Whaligoe Steps: de geschiedenis

De Whaligoe haven wordt aan drie zijden omgeven door ca. 75 meter hoge kliffen en is één van de meest opmerkelijke havens die je in Schotland zult vinden. Je bereikt de haven via de Whaligoe Steps; 330 treden gemaakt van kalkstenen plavuizen. Lokale bronnen beweren zelfs dat het 365 treden zijn, maar de Koninklijke Commissie voor de Oude en Historische Monumenten van Schotland houdt het op 330 treden. Jammer genoeg zijn we vergeten ze zelf te tellen… 
Meer dan 200 jaar geleden zijn de Whaligoe Steps gebouwd, toen de Schotse ingenieur Thomas Telford in 1786 de kleine haven van Whaligoe verkende in opdracht van de Northern Fishing Society.

Aanleg van de treden

Ondanks dat Telford de kliffen van Whaligoe als een “terrible spot” voor een haven beschouwde, besloot kapitein David Brodie toch te investeren in de aanleg van de treden en een aanlegsteiger beneden aan de klif. Hoewel de meningen verschillen over de exacte bouwdatum van de treden, hebben ze sinds hun constructie in 1792 een belangrijke rol gespeeld in het vervoer van goederen en de visserijactiviteiten in de regio. Uiteindelijk bood de haven in 1814 ruimte aan ongeveer 20 boten. 

Onderaan de Whaligoe Steps bevindt zich een kunstmatig grasveld genaamd de Bink. Hier stond ooit een zoutopslag voor het conserveren van vis. Aan de andere kant brengt de trap je naar een rotsachtige plank die bekend staat als de Neist. Het gebied werd al vroeg gebruikt als visstation vanwege de schaarste aan havens langs de kust van Caithness. Voor de bouw van de Brink moesten schepen aanmeren aan de noordkant tegen de rotsen, terwijl vissersboten uit het water naar de Neist werden getrokken. 

Een dode walvis

Hoewel het gebruik van de Whaligoe haven in de loop der tijd afnam en de visserijactiviteiten rond de jaren 1960 volledig stopten, blijven de Whaligoe Steps historisch en toeristisch belangrijk voor deze regio. 

De haven lijkt zijn naam te danken aan een dode walvis (whali) die hier ooit aanspoelde en een “goe” is een rotsachtige inham die wordt omgeven door kliffen. 

Bezoek de Whaligoe Steps!

De Whaligoe Steps zijn een werkelijk prachtige bezienswaardigheid aan de North Coast 500. En is mogelijk één van de meest unieke plaatsen in heel het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen jaren hebben de Whaligoe Steps twee keer de Shell Best of Britain Award gewonnen en bij je bezoek merk je snel waarom!

Als je de 75 meter hoge klif afdaalt via de door mensen gemaakte kalkstenen treden, verdwijnt de wereld boven je achter de imposante rotsen van de kliffen. Beneden zie en hoor je de golven al zachtjes tegen de rotsen van de oude haven klotsen. De treden zijn goed onderhouden, maar kunnen wel glad zijn! Dus een paar goede stevige schoenen wordt zeker aangeraden.

Tree voor tree

Eenmaal beneden begin je een gevoel te krijgen van hoe het leven hier 200 jaar geleden geweest zou zijn. Vissers die hun dagelijkse vangst binnenbrachten en overdroegen aan hun vrouwen en dochters die de vis sorteerden voor de lokale markt. Vervolgens droegen zij deze manden vol met vis tree voor tree naar de top! Naast de ruïne van de zoutopslag vind je er ook nog de overblijfselen van  een roestige lier. 

Met dank aan de inzet van enthousiaste lokale vrijwilligers is het tot op de dag van vandaag nog mogelijk om de Whaligoe Steps te betreden en te genieten van de geschiedenis, het prachtige uitzicht, de kliffen met wilde bomen en zeevogels die langs de kust vliegen. 

Kortom, volg je de North Coast 500 of ben je gewoon in de buurt? Dan mag een bezoek aan de Whaligoe Steps niet ontbreken! 
En als je er dan toch bent, loont het zeker de moeite om de waterval te ontdekken. Volg hiervoor het smalle paadje als je weer boven bent…

Waar vind je de Whaligoe Steps? 

De Whaligoe Steps liggen in het historische graafschap Caithness dat in het uiterste noordoosten van het vaste land van Schotland ligt. Je vindt de Whaligoe Steps ongeveer 12 km ten zuiden van Wick (de hoofdstad van Caithness) en maken deel uit van de lange en zeer verspreide nederzetting Ulbster. 

Er zijn geen borden die je de weg wijzen naar deze prachtige plek. Volg in plaats daarvan de bordjes naar de naastgelegen bezienswaardigheid: “Cairn o’ Get”. Maar neem (op de A99) de weg aan de overkant dat langs een rij vissershuisjes leidt. Maar Google weet inmiddels ook de weg…

Aan het einde van het straatje vind je een kleine parkeerplaats. Houd er wel rekening mee dat een aantal parkeerplekken gereserveerd zijn voor bewoners. 
Vanaf hier kun je te voet verder en wijst de weg zich vanzelf! 

Wanneer bezoek je de Whaligoe Steps?

De Whaligoes Steps zijn vrij toegankelijk, dus je hoeft geen rekening te houden met openingstijden. 

Er is geen specifiek tijdstip waarop je de Whaligoe Steps het beste wel of niet kunt bezoeken. Hoewel gezien de oostelijke ligging en het uitzicht op de Whaligoe haven het me fantastisch lijkt om daar de zon op te zien komen!

Voor wat betreft het seizoen kun je het beste de North Coast 500 bezoeken in de maanden mei tot en met september. Voorkeur hebben de vroege zomermaanden, omdat het weer dan vaak droger is en het iets minder druk is met toeristen. Ook heb je in deze periode minder last van midges; zij zijn het meest actief in de maanden juni, juli en augustus. 

Whaligoe Step | Daktent op Reis |
Whaligoe Step | Daktent op Reis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons