Image Alt

Kasteelruïne Valkenburg

Kasteelruïne Valkenburg. Bezoek bezienswaardigheid in Limburg Nederland. Ontdek de geschiedenis. Daktent op Reis

Kasteelruïne Valkenburg

Stap binnen in de fascinerende wereld van Kasteelruïne Valkenburg, een historische plek boordevol met eeuwenoude verhalen. Tussen de ruïnes van ’n eens zo imposant kasteel waan je jezelf in de Middelweeuwen. Deze ruïnes vertellen niet alleen verhalen van glorie en grandeur, maar ook van strijd en een rijke  geschiedenis.
Verken de overblijfselen van een tijdperk dat een diepe indruk heeft achtergelaten op de omgeving van Valkenburg!

Lekker ronddwalen in de Middeleeuwen

Nu geen tijd om te lezen?
Bewaar een pin op je Pinterest bord voor later!

PIN Kasteelruïne Valkenburg | Daktent op Reis
PIN Kasteelruïne Valkenburg | Daktent op Reis
Kasteelruïne Valkenburg: oorsprong en geschiedenis

Het kasteel van Valkenburg aan de Geul, hoog boven het stadje in Zuid-Limburg gelegen, is meer dan alleen een ruïne; het is een symbool van eeuwenlange geschiedenis en machtsstrijd. Sinds zijn verwoesting in 1672 door Franse bezettingstroepen onder Lodewijk XIV, blijft het als een stille getuige hoog op de Heunsberg staan, omringd door een landschap doordrenkt van historie.

De oorsprong

De oorsprong van het kasteel gaat terug tot 1115, toen Gosewijn I van Heinsberg hoogstwaarschijnlijk de eerste versterkte woontoren op deze strategische locatie bouwde. Vanaf deze plek hadden de heren van Valkenburg een uitstekend zicht op eventuele vijandelijke troepen die naderden. In de loop der eeuwen groeide de macht van de heren van Valkenburg, maar zij stonden niet alleen in hun aanspraken op dit vruchtbare en strategische land. Andere machthebbers zoals de graven van Gulik, van Gelre, de bisschop van Luik en de heren van Brabant, streefden ook naar controle over dit gebied, dat rijk was aan wegen die tolheffing mogelijk maakten.

Middeleeuwse conflicten

De vele kastelen en versterkte hoeves in de regio zijn stille getuigen van de talloze conflicten die hier hebben plaatsgevonden sinds de Middeleeuwen. Binnen een straal van een kilometer rondom het kasteel van Valkenburg liggen nog vier andere kastelen: Den Halder, Oost, Schaloen en Genhoes, elk met hun eigen verhaal van strijd en heerschappij.

Belegeringen en verwoestingen

Het kasteel van Valkenburg heeft door de eeuwen heen vele belegeringen doorstaan. In 1122 werd het voor het eerst belegerd in opdracht van Hendrik V door de troepen van Godfried I van Leuven. Dergelijke belegeringen en verwoestingen herhaalden zich in de loop van de geschiedenis, waarbij het kasteel afwisselend in handen viel van verschillende partijen, waaronder Willem van Oranje, Alva, Frederik Hendrik en de Spanjaarden.

De definitieve verwoesting kwam echter in 1672, toen Franse bezettingstroepen onder Lodewijk XIV het kasteel bezetten. Koning-stadhouder Willem III gaf opdracht om het kasteel met de aanwezige Franse troepen te ondermijnen en op te blazen. Sindsdien is het kasteel van Valkenburg nooit meer opgebouwd.

Hoogtekasteel

Op zijn hoogtepunt was het kasteel een schoolvoorbeeld van een hoogtekasteel, met dikke muren en een ingenieus verdedigingssysteem, inclusief een dwingel die de toegang bewaakte. De indeling van het kasteel omvatte een grote zaal met aan één zijde een toren, evenals een kleinere vleugel met een toren. De zuidzijde werd beschermd door de steile heuvel waarop het kasteel lag, samen met een droge gracht.

De geschiedenis van het kasteel wordt gekenmerkt door de opkomst en ondergang van verschillende adellijke geslachten die het bezaten. Van de heren van Valkenburg uit het geslacht Voeren (Fouron) tot het Hertogdom Brabant, dat het kasteel en de stad uiteindelijk in handen kreeg.

Stichting Kasteel van Valkenburg-Limburg

Na de verwoesting in 1672 werden de resten van het kasteel door de Fransen verkocht en kwamen uiteindelijk in handen van verschillende adellijke families, voordat de Stichting Kasteel van Valkenburg-Limburg het overnam en zich inzette voor het behoud van de ruïne.

Hoewel het kasteel van Valkenburg nu een ruïne is, blijft het een belangrijk historisch en cultureel symbool, dat bezoekers uitnodigt om de rijke geschiedenis van deze regio te verkennen.

Bezoek Kasteelruïne Valkenburg

Bezoek de betoverende wereld van de Kasteelruïne Valkenburg, waar elke steen je een verhaal vertelt  over eeuwen van glorie, strijd en macht. Als je in Valkenburg bent mag een bezoekje aan deze kasteelruïne zeker niet ontbreken!
Ontdek de geschiedenis en overblijfselen van een  imposant bouwwerk, voorzien van torens, kantelen en zelfs kanonnen.

Eenmaal door de glazen ingang leidt een trap je naar de hoger gelegen kasteelruïne. Wil je meer dan alleen een blik werpen of een kopje koffie drinken aan de voet van de kasteelruïne? Koop dan een kaartje en maak een rondwandeling!

Doe de rondwandeling

De wandeling staat met bordjes duidelijk aangegeven en brengt je langs alle monumentale resten de kasteelruïne. Van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel en van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen.
Als je online je kaartje koopt ontvang je gratis een speurtocht met vragen voor jong en oud. Maar je kunt ook een app downloaden voor extra informatie ter plekke! Vooraf een rondleiding reserveren behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Kortom, treed binnen in de tijdloze wereld van de kasteelruïne van Valkenburg en geniet! Ook het uitzicht vanaf de ruïne is fantastisch!  
Nagenieten met een kopje koffie, lunch of borrel kan bij Rooftopbar Tash. 

Waar vind je KasteelRuïne Valkenburg? 

De kasteelruïne van Valkenburg bevindt zich op de uitloper van de Heunsberg, hoog boven het stadje Valkenburg aan de Geul.
Om de ruïne te bereiken, volg je de kronkelende paden vanuit het centrum van Valkenburg. Langs schilderachtige straatjes en pittoreske huisjes leidt de weg je geleidelijk omhoog naar de ruïne, waar je wordt beloond met adembenemende uitzichten over het Limburgse landschap.

In het centrum van Valkenburg staan alle bezienswaardigeheden aangeven met bordjes. De Kasteelruïne ook, dus dat kan niet misgaan! 

Kasteelruïne Valkenburg | Daktent op Reis
Kasteelruïne Valkenburg | Daktent op Reis
Wanneer bezoek je de Kasteelruïne Valkenburg?

De kasteelruïne is dagelijks te bezoeken, maar het is uiteraard wel raadzaam om vooraf de openingstijden te checken.
Er is geen specifiek tijdstip waarop je de kasteelruïne het beste kunt bezoeken. Onze licht voorkeur gaat wel uit naar de lente of zomer. In deze seizoenen kun je genieten van milde temperaturen en een overvloed aan kleurrijke bloemen en groene landschappen rondom de ruïne.

Bovendien zijn de lente en de zomer ideaal als je jouw bezoek aan de kasteelruïne wilt combineren met andere activiteiten in Valkenburg of met het verkennen van nog meer natuurlijke schoonheid in Zuid-Limburg!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons