Image Alt

The Birks of Aberfeldy

The Birks of Aberfeldy

Welkom bij The Birks of Aberfeldy!
Een prachtig natuurgebied in Schotland dat beroemd is geworden door de romantische dichter Robert Burns.
Het gebied staat verder bekend om zijn mooie wandelpaden, adembenemende watervallen en weelderige berkenbossen.

Ben je een natuurliefhebber, fan van Schotse literatuur of heb je gewoon zin in een leuke wandeling? Dan zijn The Birks of Aberfeldy echt een must-visit bestemming!

Dan biedt The Birks of Aberfeldy je een geweldige ervaring!

meer dan alleen een prachtige wandeling!

Wil je het artikel op een later moment lezen?
Geen probleem, bewaar dan nu een pin op je Pinterest bord!

The Birks of Aberfeldy Daktent op Reis Pinterest
Voor natuurliefhebbers zijn de The Birks of Aberfeldy perfect! Een schilderachtig natuurgebied in Schotland met prachtige wandelpaden en watervallen!
The Birks of Aberfeldy: oorsprong en geschiedenis

The Birks of Aberfeldy is meer dan alleen een prachtige wandeling door het bos. Het is een plek vol inspiratie en magie! 
Zo schreef de Schotse dichter en liedjesschrijver Robert Burns hier een bekend gedicht, maar het gebied kent ook een leuke legende. 

De legende

Lang geleden kreeg Aberfeldy zijn naam van een wezen genaamd Peallaidh, een Urisk uit de Schotse mythologie. Volgens de lokale overlevering was Peallaidh, bekend om zijn ondeugende streken, de maker van de prachtige watervallen van Aberfeldy. Hoewel hij geen kwaadaardig wezen was, was het verstandig om hem  te vermijden. Zijn streken brachten de lokale bevolking nogal in de war…

Volgens de legende werd een huisvrouw geconfronteerd met Peallaidh. Hij begon bannocks (broodjes) van haar te stelen,  maar met moed en lef slaagde ze erin hem te slim af te zijn. Hierdoor werd er vrede gesloten tussen mens en mythisch wezen. 

Robert Burns

Maar het is Robert Burns die The Birks of Aberfeldy eeuwige roem heeft gegeven in met name de wereld van kunst en literatuur. Tijdens zijn reizen door de Schotse Hooglanden in 1787, vergezeld door zijn vriend William Nicol, werd Burns betoverd door de natuurlijke schoonheid van de regio. Zittend op een rots aan de rand van de kloof, liet hij zich inspireren door de majestueuze berkenbomen (birks). Hier schreef hij het beroemde gedicht “The Birks of Aberfeldy”. 

Het gedicht van Burns, samen met de prachtige landschappen, heeft The Birks of Aberfeldy verankerd in de culturele identiteit van Schotland. Het werd een bron van inspiratie voor kunstenaars, dichters en schrijvers, en trok door de jaren heen talloze bezoekers uit alle hoeken van de wereld aan.

Moness kloof 

Maar de betekenis van de Birks reikt verder dan alleen literaire en artistieke roem. In 1968 werden de Lower en Upper Birks, samen met de Moness Kloof, geschonken aan de gemeenschap door Millicent Frances Haggart. Dit gebaar heeft ervoor gezorgd dat The Birks niet alleen een plek van esthetische waarde is, maar is ook een gemeenschappelijk erfgoed dat gekoesterd en beschermd moet worden.

Vandaag de dag blijft The Birks of Aberfeldy een magische plek. Bezoekers worden betoverd door de schitterende watervallen, de weelderige groene bossen en de rustige omgeving. Het is een plek waar de geest van Robert Burns nog steeds voelbaar is….

Bezoek The Birks of Aberfeldy!

Ontdek de prachtige Birks of Aberfeldy! 

Het is een mooie (soms pittige) wandeling door een prachtige gebied. Het wandelpad door de Moness kloof is 2,4 km lang en staat goed aangegeven. Trek voor de wandeling ongeveer 1,5 uur uit, want hoewel het pad van goede kwaliteit is zijn er enkele steile klimmetjes. Maar het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe snel je wandelt en hoeveel tijd je besteedt aan het bewonderen van de watervallen.

The Birks of Aberfeldy kunnen voor sommige een fysieke uitdaging zijn, maar de beloning is het zeker waard! 

Met de klok mee!

Als het gaat om de richting van deze wandeling, geven wij echt de voorkeur aan de klok mee! Zo geniet je van de meest spectaculaire uitzichten. 
Maar je mag uiteraard ook lekker tegendraads zijn, want dan schijnt de wandeling iets gemakkelijker te zijn…..

Als je in de buurt van Aberfeldy verblijft, dan is deze wandeling wat ons betreft echt een must!
Een perfecte locatie als je van wandelen en mooie natuur houdt. En poëtische inspiratie krijg je er gratis bij. 

Birks of Aberfeldy Daktent op Reis
Birks of Aberfeldy Daktent op Reis
Waar vind je The Birks of Aberfeldy? 

The Birks of Aberfeldy liggen slechts 1,6 km van het stadscentrum van Aberfeldy. Het staat duidelijk aangegeven met bordjes en ook Google weet het makkelijk te vinden! 
Aan het begin van de wandeling is een zeer gemakkelijk bereikbare parkeerplaats.

Wanneer bezoek je The Birks of Aberfeldy?

The Birks of Aberfeldy zijn 24 uur per dag vrij toegankelijk.
Rekening houden met bepaalde  openingstijden hoef je dus niet. Je kunt op pad gaan wanneer jij maar wil!

Zelf hebben we de wandeling in de maand mei gemaakt. De lente en vroege zomer bieden een overvloed aan kleurrijke wilde bloemen, zoals de rode koekoeksbloem, gele pimpernel, bugel en lievevrouwebedstro. De geur van wilde houtknoflook is kenmerkend voor deze tijd van het jaar.
Voor liefhebbers van herfstkleuren kan ik me zo voorstellen dat de late herfst een prachtige tijd is om The Birks of Aberfeldy te bezoeken. De bomen zijn dan gekleurd in warme herfsttinten van rood, oranje en geel. Bovendien is het bruisende witte water van de Falls of Moness in deze tijd bijzonder fotogeniek!

Kortom, The Birks of Aberfeldy zijn altijd een bezoek waard! 

Birks of Aberfeldy Daktent op Reis
Birks of Aberfeldy Daktent op Reis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons