Image Alt

Verkeerde afslag |Dag 10

Verkeerde afslag |Dag 10

We worden wakker in de wolken…. en hoewel er regen is voorspeld, is het gelukkig nog droog.

Plan is om weg 63 te volgen en al snel zitten we op de Trollstigen; dit is een deel van wegnummer 63 naar het zuiden en is ongeveer 20 km lang. Het is een populaire toeristische weg met maar liefst elf haarspeldbochten. Boven op de top is een uitkijkplatform, Trollstigheim geheten, waarvandaan er een mooi uitzicht is op de weg en de watervallen zoals Stigfossen. 
Maar dit uitkijkpunt slaan we over, want het is hier wel heel erg druk, net als op de weg zelf……

We rijden verder richting Geiranger en doorkruisen het Reinheimen National Park; dit ligt in het op één na grootste gebied in Zuid-Noorwegen zonder grote infrastructuur, en de wildernis kenmerkt dit zeer gevarieerde berggebied het best. De hoogste bergen in het park torenen meer dan 2000 m boven zeeniveau uit, terwijl het laagste punt in het beschermde gebied, aan de voet van de Trollveggen, ongeveer 130 m bedraagt.

Wat ’n schitterend landschap!

Met de ferry steken we de Storfjord over en vervolgen onze route op weg 63. Ook hier is het weer prachtig met als kers op de taart het uitkijkpunt.

Ørnevegen is de naam van de elf haarspeldbochten die de steile, groene helling van Geiranger naar Eidsdal beklimt. Bovenaan ligt het uitkijkpunt Ørnesvingen, met een eigen waterval. Vanaf hier heb je uitzicht op Geiranger en over de Geirangerfjord met zijn bijna loodrechte berghellingen. 

Als je ff niet oplet, neem je zo de verkeerde afslag! Maar wat ’n prachtige weg; deze hadden we voor geen goud willen missen…

Voordat je het weet zit je in de sneeuw!

En zo zit je op de provinciale weg 258, oftewel de Gamle Strynefjellsvegen of Fylkesvei 258!
Vroeger was dit de enige verbinding tussen West- en Oost-Noorwegen; het is een 27 kilometer lange smalle gravelweg….
In 1881 begon de bouw van de weg toen men besloot om een vaste verbinding tussen de gemeenten Skjåk en Stryn te maken. In 1894, 13 jaar later, was de weg pas gereed.
Langs de weg ligt de gletser Tystigbreen.

Wat ’n waanzig mooi stuk is dit! Net of je op een andere planeet bent….
Dit is op en top genieten!! ♡

Door deze ‘fout’ hebben we dus ’n rondje gereden! Nu opletten dat we wèl de goede afslag nemen!

Aan het meer!

Inmiddels zitten we op weg 15 en vinden het wel tijd op de daktent uit te gaan klappen. We komen uit op camping Grande aan het Oppstrynvatnet meer.
Ons kleine rode monster valt in het niet tussen de grote witte campers aan de rand van het meer.
Dit meer ligt in het Jostedalsbreen National Park met de gletsjer Jostedalsbreen. En….dit is de grootse gletsjer op het vaste land van Europa. Deze hebben we (nog) niet gezien, maar toch…

We koken snel ’n maaltje, want er schijnt regen aan te komen! Op het menu staan Noorse aardappelen…

Na de koffie maken we nog ’n kleine standwandeling en bespreken de plannen voor de volgende dag. Het wordt ’n regenachtige dag namelijk….

Bij terugkomst maken we ons kamp ‘regenklaar’ en duiken de daktent in.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons