Image Alt

Redcastle

Redcastle

Ontdek de fascinerende ruïnes van Redcastle op Black Isle te Schotland !
Dit kasteel stamt uit de Middeleeuwen en heeft een rijke geschiedenis als bolwerk van machtige clans. Verken de prachtige omgeving, geniet van de natuurlijke schoonheid en ervaar de charme van deze iconische plek.
Een bezoek aan Redcastle is als een reis terug in de tijd. Hier vertel elke “rode” steen je een verhaal.  Ontdek het prachtige erfgoed van Schotland op deze verscholen locatie!

een reis terug in de tijd

Wil je dit artikel later lezen?
Dan bewaar je gewoon een pin op je Pinterest bord voor later!

Redcastle | Daktent op Reis | Pinterest
Redcastle | Daktent op Reis | Pinterest
Redcastle: de geschiedenis

De geschiedenis van Redcastle (“een Caisteal ruadh”) kent veel eeuwenoude verhalen en wisselende eigenaren. Het kasteel staat op het Black Isle, een schiereiland in het noorden van Schotland.  Door de tijd heen heeft het verschillende transformaties ondergaan.

De oorsprong van Redcastle gaat terug tot 1179. Het werd toen voor het eerst gebouwd door Willem de Leeuw, ook bekend als Willem I van Schotland. Hij bouwde het samen met zijn broer David. Vroeger stond het nog bekend als “Edirdovar”. Het was bedoeld als een strategisch bolwerk tegen invallen van buitenaf. Het kasteel was zeer waarschijnlijk een mottekasteel. Een motte is een geheel of gedeeltelijk kunstmatige heuvel met een regelmatige vorm en steile zijden. 

Machtige Clan Mackenzie

Door de eeuwen heen wisselde Redcastle regelmatig van eigenaar. In de 13e eeuw was het eerst in het bezit van Sir John Bysset en later van Sir Andrew de Besco. In 1455 werd het Black Isle officieel geannexeerd door de Kroon. Dit betekent dat het gebied officieel in bezit werd genomen en onder de directe controle kwam van de koninklijke regering van Schotland. Dit houdt in dat de Kroon, oftewel de koning of koningin van Schotland, het gezag over het gebied kreeg. En daarmee ook over het kasteel. 

Een belangrijke periode in de geschiedenis van Redcastle begon in 1492. Het kwam toen toen in handen van de machtige Clan Mackenzie.
De Mackenzies beheerden het kasteel en zijn landgoederen bijna drie eeuwen lang, tot 1790. Tijdens hun bewind werd Redcastle meerdere keren verbouwd en verbeterd. Dat gaf het zijn kenmerkende uiterlijk.

Militaire basis 

Het huidige Redcastle stamt grotendeels uit 1641, maar bevat ook nog enkele delen die mogelijk teruggaan tot de tijd van Willem de Leeuw. In de 19e eeuw werd het kasteel uitgebreid en verbeterd door architecten zoals William Burn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Redcastle door het leger gebruikt als militaire basis. Na de oorlog werd het verlaten en raakte het in verval. Het dak stortte in, de muren raakten beschadigd en het interieur werd blootgesteld aan de elementen.

Vandaag de dag is Redcastle een ruïne en staat het op de lijst van beschermde monumenten. Ondanks pogingen van de lokale overheid om het te behouden, blijft het kasteel ernstig vervallen.

Bezoek Redcastle!

Waarom zou je Redcastle bezoeken? Omdat het meer is dan alleen een ruïne!
Je ervaart hier het verleden en de grootsheid van het Schotse erfgoed. Redcastle zit vol geschiedenis en legendes die wachten om ontdekt te worden.

Maar Redcastle is niet alleen voor geschiedenisliefhebbers. Het ligt namelijk midden in een prachtig landschap met een fantastisch uitzicht. Maak een wandeling door de tuinen en geniet van deze historische plek!

Waar wacht je nog op?
Ontdek de magie van Redcastle en laat je betoveren!

Redcastle | Daktent op Reis
Redcastle | Daktent op Reis
Waar vind je Redcastle? 

Redcastle ligt aan de noordkust van de Beauly Firth net ten zuiden van Fettes Sawmill en bevindt zich op het Black Isle vlakbij het dorp Killearnan.  Black Isle is een schiereiland in het noorden van Schotland. 

Redcastle is via de A9 bereikbaar vanuit Inverness. Op de A9 neem je de afslag naar de A832 richting Muir of Ord. Net na Fettes Sawmill zie je een bocht naar links dat leidt naar Redcastle. Houd er rekening mee dat Google Maps je niet rechtstreeks naar het kasteel leidt. Je kunt het beste parkeren op de kleine parkeerplaats met uitzicht op de Beauly Firth. Let er wel op dat de meeste parkeerplaatsen van bewoners zijn.
Ga vanaf hier te voet verder. Je komt bij Redcastle als je het bospad door de “poort” volgt. 

Wanneer bezoek je Redcastle?

Redcastle is vrij toegankelijk en er zijn geen openingstijden. Ook is er geen specifiek tijdstip waarop je het kasteel het beste wel of niet kunt bezoeken. Tijdens ons bezoek hadden we het kasteel en de tuin helemaal voor onszelf! 

Het beste seizoen om Redcastle te bezoeken is in de lente of zomer. Het weer is dan milder en de dagen zijn langer. Zo kun je optimaal genieten van de ruïne en de omliggende tuinen. In deze seizoenen zijn de tuinen vaak het meest weelderig en bloeiend, wat uiteraard zorgt voor een prachtig landschap. Hoewel andere seizoenen ook zo hun charme zullen hebben! 

Houd er rekening mee dat het kasteel zelf niet toegankelijk is om veiligheidsredenen, dus je kunt alleen de buitenkant verkennen. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons