Image Alt

Wardlaw Mausoleum

Wardlaw Mausoleum

Het Wardlaw Mausoleum nabij Inverness (Schotland) is meer dan alleen een begraafplaats!
Het is een symbool van geschiedenis, cultuur en nalatenschap van de Fraser-clan en de Schotse Hooglanden. Door de eeuwen heen heeft het talloze gebeurtenissen en veranderingen doorstaan, hierdoor blijft het een belangrijk monument voor zowel historici als toeristen.

Breng een bezoek aan Wardlaw Mausoleum en laat je rondleiden door gids Erik!
Met zijn passie en kennis geeft hij je een kijkje dit schitterende monument. Wist je trouwens dat er een mysterie bestaat over het graf van Simon Fraser, ook wel bekend als “Red Fox”? 
Ontdek het zelf!

Een eerbetoon aan de onsterfelijke Red Fox

Nu geen tijd om verder te lezen?
Geen probleem!
Bewaar gewoon een pin op je Pinterest bord voor later!

Wardlaw Mausoleum Daktent op Reis Pinterest
Wardlaw Mausoleum Pinterest Daktent op Reis
Wardlaw Mausoleum: het ontstaan en de geschiedenis

Het Wardlaw Mausoleum is een historisch monument dat een rijke en fascinerende geschiedenis heeft.
Wardlaw Mausoleum werd gebouwd in 1634 als de laatste rustplaats voor de familie Fraser van Lovat. De Frasers waren een prominente Schotse clan met een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Hun landgoederen en invloed verspreidden zich door de Schotse Hooglanden en het mausoleum werd opgericht als een symbool van hun status en nalatenschap.

Bouw en Architectuur

Het mausoleum werd gebouwd in opdracht van Hugh Fraser, de 7e Lord Lovat. De bouwstijl is typisch voor de 17e eeuw met een combinatie van gotische en renaissancistische elementen. Het gebouw bestaat uit een kleine kapel met een gewelfd plafond en een grafkelder eronder waar de leden van de Fraser-clan begraven liggen. De architectuur is zowel sober als indrukwekkend, want het heeft eenvoudige lijnen en een robuuste constructie die de tand des tijds heeft doorstaan.

De Frasers van Lovat

De familie Fraser van Lovat speelde een cruciale rol in de Schotse geschiedenis. Ze waren betrokken bij talrijke conflicten en politieke intriges, waaronder de Jacobitische opstanden in de 18e eeuw. Simon Fraser, de 11e Lord Lovat, was een berucht figuur die een prominente rol speelde in de opstand van 1745. Na de nederlaag bij de Slag van Culloden werd hij gevangengenomen en geëxecuteerd. Het mausoleum bleef een belangrijke plaats van herdenking voor zijn familie en aanhangers.

De Slag bij Culloden in 1746 markeerde het einde van de Jacobitische opstanden en had een diepgaande impact op de Hooglanden en de clans die daar woonden. Het Wardlaw Mausoleum werd een symbolische plaats, niet alleen voor de Frasers, maar ook voor degenen die betrokken waren bij de opstanden. De crypte herbergt de stoffelijke resten van vele leden van de clan, waardoor het mausoleum een plek werd van rouw en herinnering.

Red fox

Simon Fraser, bekend als “Red Fox”, werd geboren rond 1667 en groeide op in een tijd van politieke en militaire onrust in Schotland. Hij erfde de titel van 11e Lord Lovat na de dood van zijn vader en nam snel een prominente rol in de clan en de bredere politiek van de Hooglanden op zich.

Simon Fraser speelde een dubbelrol tijdens de Jacobitische opstanden, waarbij hij aanvankelijk de regering steunde maar later de kant van de Jacobieten koos. Deze politieke manoeuvres maakten hem een controversiële figuur. In 1745 sloot hij zich aan bij Bonnie Prince Charlie (beter bekend als  Charles Edward Stuart) en zijn opstand tegen de Britse kroon. Na de verpletterende nederlaag bij Culloden in 1746, werd Fraser gevangengenomen.

Na zijn arrestatie werd Simon Fraser naar Londen gebracht, waar hij werd berecht voor hoogverraad. Hij werd schuldig bevonden en op 9 april 1747 geëxecuteerd. Zijn executie was de laatste publieke onthoofding op Tower Hill in Londen en trok veel toeschouwers. Fraser’s dood markeerde het einde van een tijdperk voor de clan Fraser van Lovat.

De vraag of het lichaam van Simon Fraser in het Wardlaw Mausoleum ligt, is een onderwerp van veel speculatie en debat. Er zijn verschillende theorieën en onderzoeken die proberen deze vraag te beantwoorden.

De Mythe en het Mysterie

Volgens de overlevering zou het lichaam van Simon Fraser door zijn aanhangers zijn teruggebracht naar Schotland en in het Wardlaw Mausoleum zijn begraven. Dit verhaal wordt echter niet door alle historici aanvaard, aangezien officiële documenten suggereren dat zijn lichaam werd begraven in de kapel van de Tower of London.

In de vroege jaren 2000 werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd in het mausoleum om te bepalen of de stoffelijke resten van Simon Fraser daar begraven lagen. Tijdens deze opgravingen werden verschillende lichamen ontdekt, maar er was geen definitief bewijs dat een van deze lichamen dat van Fraser was.

Hoewel het mysterie rondom de uiteindelijke rustplaats van Simon Fraser blijft bestaan, draagt het bij aan de aantrekkingskracht en historische betekenis van het Wardlaw Mausoleum. Het mausoleum blijft een belangrijk symbool van de Fraser-clan en hun complexe geschiedenis. Hopelijk kunnen toekomstige onderzoeken mogelijk meer licht werpen op deze fascinerende kwestie.

Restauratie en Behoud

In de loop der jaren raakte het mausoleum in verval, maar dankzij inspanningen van lokale historici en de gemeenschap werd het gerestaureerd en behouden. In de vroege jaren 2000 werd een uitgebreide restauratiecampagne gestart om het gebouw te herstellen en te conserveren. Deze restauratie werd uitgevoerd met respect voor de originele architectuur en geschiedenis, met als doel het mausoleum voor toekomstige generaties te bewaren.

Vandaag de dag blijft het Wardlaw Mausoleum een belangrijk historisch en cultureel monument. Het trekt bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Schotse Hooglanden en de Fraser-clan. Bovendien dient het als een herinnering aan de rijke en complexe geschiedenis van de regio en de mensen die er woonden.

Bezoek Wardlaw Mausoleum!

Wardlaw Mausoleum is een verborgen juweel dat elke bezoeker aan de Schotse Hooglanden gezien moet hebben!
Dit prachtige mausoleum biedt niet alleen een kijkje in de architectonische pracht van vervlogen tijden, maar geeft je ook een unieke ervaring die je nergens anders zult vinden…

Het Wardlaw Mausoleum is een prachtig voorbeeld van 17e-eeuwse bouwkunst. De robuuste stenen muren, het gewelfde plafond en de serene omgeving maken het een perfecte plek voor liefhebbers van architectuur en fotografie. De vredige sfeer rondom het gebouw zorgt voor een momentje van rust . 

Rondleiding door Erik

Wat het bezoek aan het Wardlaw Mausoleum echt onvergetelijk maakt, is de rondleiding door gids Erik. Erik heeft een ongeëvenaarde passie voor het mausoleum en weet zijn verhalen met enthousiasme en humor te brengen. Zijn diepgaande kennis en boeiende anekdotes geven een extra dimensie aan je bezoek. Hij wijst op details die je zelf misschien over het hoofd zou zien en geeft je een kijkje achter de schermen van dit fascinerende monument. Zijn levendige manier van vertellen zorgt ervoor dat je je geen moment verveelt!


Een bezoek aan het Wardlaw Mausoleum is een bijzondere ervaring die je niet mag missen tijdens je reis (North Coast 500) door de Schotse Hooglanden. De combinatie van de prachtige architectuur, de mooie omgeving en de boeiende rondleiding door Erik maakt dit een must-visit! Plan je bezoek vandaag nog en raak, net als wij, onder de indruk van dit unieke moment!

Wardlaw Mausoleum Daktent op Reis
Wardlaw Mausoleum Daktent op Reis
Hier vind je Wardlaw Mausoleum! 

Het Wardlaw Mausoleum ligt in de rustige en schilderachtige omgeving van Kirkhill, een klein dorpje in de Schotse Hooglanden. Dit historische monument bevindt zich in de buurt van de stad Inverness, die bekend staat als de “Hoofdstad van de Hooglanden”

Als je de North Coast 500 volgt moet je toch even van de route af om het te bezoeken.
Vanuit Inverness volg je de A862 richting Beauly. Deze weg volgt de noordelijke oever van de Beauly Firth en biedt een schilderachtige rit met prachtige uitzichten over het water.
Na ongeveer 10 kilometer neem je de afslag naar de B9164 richting Kirkhill. Volg de borden naar Kirkhill en het Wardlaw Mausoleum. Blijf de B9164 volgen voor ongeveer 4 kilometer. Je rijdt hier door het schilderachtige platteland van de Hooglanden en langs groene velden en glooiende heuvels.

Sla rechtsaf naar Wardlaw Road en volg deze ongeveer 1 kilometer. De poort naar Wardlaw Mausoleum zie je vanzelf!
Er is beperkte parkeergelegenheid bij het mausoleum en houdt rekening met parkeerplekken van bewoners. 

Wanneer bezoek je Wardlaw Mausoleum?

Het Wardlaw Mausoleum is het hele jaar door een prachtige bestemming, maar er zijn natuurlijk bepaalde tijden en seizoenen die het bezoek extra speciaal kunnen maken. Maar in de basis is er geen specifiek moment waarop je het beste Wardlaw Mausoleum het beste wel/niet kunt bezoeken.

Wardlaw Mausoleum is niet vrij toegankelijk. Bij de poort staat een bordje dat je je kan melden bij gids Erik die ernaast woont. En dan is de rondleiding ook vanzelf geregeld….. 

Hoewel de toegang gratis is kan Wardlaw Mausoleum een donatie erg goed gebruiken. Dit wordt zeer gewaardeerd!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons