Image Alt

Urquhart Castle

Urquhart Castle

Gelegen op een landtong aan Loch Ness in de Schotse Hooglanden vind je Urquhart Castle. Eén van de grootste kastelen van Schotland met een rijke, maar turbulente geschiedenis. De overgebleven ruïnes hebben hun oorsprong in de vroege middeleeuwen en de locatie diende destijds als militaire vesting. Vandaag de dag zorgen de prachtige ruïnes en het schitterende uitzicht voor een onvergetelijk ervaring waarbij je wordt meegevoerd naar de tijd van ridders en koningen. Verder is dit ook je kans om Nessie, het monster van Loch Ness te spotten!   

Het beroemde kasteel van Loch Ness

Nu even geen tijd om verder te lezen?
Bewaar een pin op je Pinterest bord voor later!

Urquhart Castle  | Daktent op Reis
Urquhart Castle | Daktent op Reis
Urquhart Castle: de geschiedenis

De oorsprong van Urquhart Castle gaat terug tot de vroege middeleeuwen. Het diende toen als militaire vesting langs de oevers van Loch Ness. Gedurende de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen in de 14e eeuw speelde het kasteel een cruciale rol bij de Schotse verdediging tegen Engelse invasies. Na deze tumultueuze periode werd Urquhart een koninklijk kasteel. Het kasteel werd eigendom van Robert the Bruce nadat hij koning van Schotland werd in 1306.

Helaas bleef Urquhart Castle betrokken bij voortdurende conflicten. Hoewel Urquhart Castle in 1509 aan Clan Grant werd toebedeeld bleven de MacDonalds het kasteel herhaaldelijk plunderden in een poging om het voor zichzelf op te eisen. Het kasteel ging heen en weer tussen kroon en clan. 

Gedeeltelijk verwoest

Halverwege de 17e eeuw werd Urquhart Castle verlaten en in 1692 zelfs gedeeltelijk verwoest uit angst dat Jacobitische troepen er gebruik van zouden maken. De imposante poorttoren werd met name opzettelijk opgeblazen, zodat het kasteel nooit meer een militaire vesting zou kunnen zijn. 

In de eeuwen daarna is Urquhart Castle aanzienlijk vervallen. Zo stortte een deel van de Grant Tower naar beneden tijdens een hevige storm in 1715. 
De staat heeft het kasteel in de 20e eeuw onder haar hoede genomen en is nu in beheer van Historic Scotland. Urquhart Castle is nu één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Schotland.

Bezoek Urquhart Castle!

Urquhart Castle is niet voor niets één van de meest bezochte kastelen in Schotland! 
Het kasteel is gelegen op een landtong met een adembenemend uitzicht op het meer van Loch Ness. De overbijfselen van Urquhart Castle bevinden zich in twee hoofdgebieden: Nether Bailey en Upper Bailey. 

In de noordelijke omheining van de Nether Bailey kun je de resten vinden van de poort en de vijf verdiepingen tellende Grant Tower. In de zuidelijke omheining van de Upper Bailey, dat op het hogere terrein ligt, vind je schamele resten van gebouwen uit een eerder tijdperk.

Verliefd

Wanneer je op deze prachtige plek rondloopt is het bijna onvoorspelbaar dat het hier eeuwen geleden iets minder vredig was. Het neemt je mee terug naar het middeleeuwse leven. Hoewel tegenwoordig alleen nog het torenhuis van dit middeleeuwse fort in takt is, hoor je bijna de liederen van Domhnall Donn vanuit de gevangeniscel van Urquhart Castle. Het verhaal gaat dat hij beschuldigd werd van het stelen van vee en daarom werd vastgehouden in een cel. Na een tijdje werd hij zelfs geëxecuteerd. Volgens de legende was zijn echte misdaad dat hij verliefd werd op de dochter van de Laird van Grant. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij ontroerende liederen gecomponeerd. 

Het monster van Loch Ness 

De Schotten zijn erg bijgelovig en velen geloven dan ook echt in het bestaan van Nessie, het monster van Loch Ness. Ondanks dat er geen enkel bewijs is van het bestaan van het monster word er toch beweerd dat Nessie vanaf deze locatie meerdere malen is gespot. Helaas hebben wij geen glimp opgevangen van dit beruchte monster, maar wie weet zie jij Nessie wel! 

Waar vind je Urquhart Castle? 

Urquhart Castle is gelegen aan Loch Ness vlakbij Drumnadrochit in de Schotse Hooglanden. Ongeveer 21 km ten zuidwesten van Inverness. Het is met de auto bereikbaar via de A82 en wordt goed aangegeven met borden. Als je de borden volgt kom je vanzelf op de gratis parkeerplaats van Urquhart Castle. 

Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar is bij Urquhart Castle. Parkeerplaatsen voor auto’s moeten vooraf geboekt worden samen met je entreebewijs. Parkeerplaatsen voor campers en minibusjes zijn ook beperkt en kunnen niet gereserveerd worden. Op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt, wordt er een parkeerplaats toegewezen door de parkeerwachter.

Urquhart Castle Daktent op Reis
Urquhart Castle Daktent op Reis
Wanneer bezoek je Urquhart Castle?

Urquhart Castle is op vastgestelde tijden te bezoeken, waardoor het raadzaam is om vooraf de openingstijden te checken. En om zeker te zijn van een entreekaartje adviseer ik om deze online aan te schaffen. 

Verder is er geen specifiek tijdstip waarop je Urquhart Castle het beste wel/niet kan bezoeken. En qua seizoen geldt hetzelfde als bij de North Coast 500 roadtrip: kies voor de vroege zomermaanden! Het regent meestal dan iets minder en is het minder druk met toeristen. Maar welk weer het ook is, een bezoek aan Urquhart Castle is altijd de moeite waard!  

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Volg ons